Waterontharder zelf maken

Waterontharder zelf maken, is dat verstandig?

Een waterontharder is een apparaat dat steeds vaker in huishoudens wordt aangeschaft om kalkvrij water uit de kranen te krijgen. Zacht water waarin dus geen kalk meer zit, heeft veel voordelen. Waaronder een langere levensduur van huishoudapparaten zoals waterkokers en koffiezetapparaten, maar denk ook aan je cv-ketel en aan de wasmachine.

Wie gaat zoeken naar de mogelijkheden van een waterverzachter zal al snel prijzen voor het product plus installatie van 1000euro tegen komen. Misschien past dit niet binnen je budget of wil je dit er niet aan uitgeven. Maar een ontharder zelf maken, is dat verstandig? Hieronder vind je in het kort de uitleg over wat een waterverzachter is, wat de meerwaarde is van kalkvrij water en hoe je deze zelf kan maken.

Wat doet een waterontharder?

Kalk is veelal opgelost in het leidingwater en kan een groot probleem veroorzaken zowel in de leidingen als daarbuiten. Kalkaanslag is vaak hardnekkig en blijft achter op plekken waar het water is opgedroogd maar de kalk niet is verwijderd. Denk aan kranen, tegels in de badkamer maar ook jouw huishoudelijke apparaten.

Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk uit het leidingwater wordt gehaald en dat deze via een afvoer verdwijnt uit jouw leidingen, dus voordat het bij een kraan of apparaat komt. Vaak verbruikt een wateronthardingsmachine zout om zichzelf te reinigen. Door het gebruik van dit apparaat verdwijnt op den duur ook de kalkaanslag in je leidingen en uiteindelijk is kalkaanslag geen probleem meer in jouw huishouden.

De meerwaarde van kalkvrij water

Leidingwater gebruik je meer dan je zou denken en kalkoverlast zit vaak in verborgen ruimtes waar je niet gemakkelijk bij kan. Kalkaanslag komt voor op ramen na het wassen, op je glaswerk uit de vaatwasser, ketelsteen in leidingen of verkleurend wit wasgoed. Maar ook je textiel wordt ruwer doordat kalk erin blijft zitten, je huid droogt er meer door uit na het gebruik en jouw voedsel smaakt bitterder dan dat je zacht water gebruikt.

Het kalkvrije water heeft een grotere meerwaarde dan je in eerste instantie zou denken en help je zelfs met het langer goed houden van je textiel, maar ook het drinken van een glas water uit de kraan gaat een stuk beter smaken.

Zelf een waterontharder maken, doe je zo

Je kunt door middel van een harsfilter en zoutgebruik jouw eigen waterontharder maken. Let er wel goed op dat het een enorme klus is om zo’n apparaat zelf in elkaar te zetten, zeker als je weinig ervaring hebt. Je moet namelijk berekenen hoe veel capaciteit je nodig hebt en hoe groot je harscilinder moet zijn en de koppelingen moeten juist gedaan worden. Maar er moet ook een ventiel in zitten dat zorgt voor een minimale hardheid van 7Dh om de harscilinders hun goede werking te laten doen.

Het maken van een waterontharder vergt dus veel onderzoek, maar is niet onmogelijk. Als je toch alles bij elkaar hebt en het is gelukt dan moet je een KIWA-keurmerk op jouw apparaat laten zetten voordat je deze mag aansluiten op het waternet. Onder aan de streep is het verstandiger om een kant-en-klaar model aan te schaffen door een erkend merk, maar als je graag zelf aan de slag wilt en tijd hebt daarvoor is het niet geheel onmogelijk bij voldoende naslagwerk.

De kosten van een waterontharder kopen versus zelf maken

Een waterontharder kopen kost geld, maar ondanks dat de prijzen beginnen bij zo’n 1000euro inclusief installatie kun je daarmee eenvoudig besparen op andere zaken. Denk aan het minder gebruiken van schoonmaakmiddelen, maar ook de langere levensduur van huishoudelijke apparaten en textiel.

Als je zelf een ontharder moet maken dan ben je een investering in tijd kwijt, maar ook in materialen. Je zult alsnog materialen als een harscilinder bijvoorbeeld en printplaat moeten aanschaffen en de kosten daarvan voor een particulier die een enkel apparaat in elkaar wil zetten, weegt niet op tegen de fabrieksproductie van merken die kortingen krijgen. Als je bij de materiaalkosten ook nog eens het arbeidsloon zou rekenen, al reken je een laag tarief, dan is het zelf maken van een waterontharder op basis van de kosten geen aanbeveling.

Onder aan de streep kun je de vraag of een waterontharder maken verstandig is antwoorden dat dit niet de verstandigste keuze is en je beter kunt kiezen voor een kant-en-klaar model van een erkend merk. Zowel de kosten die het maken van een eigen model met zich mee brengen alsmede de kennis die nodig is en het keurmerk dat er uiteindelijk op moet, maakt dat het een lastige klus is om zelf te klaren. De enige uitzondering is als je al veel ervaring op dit gebied hebt.

Bol AlgemeenBol Algemeen