Ontdek simpele manieren om water te besparen

De hoogte van onze waterrekening is grotendeels te wijten aan onze eigen slechte gewoonten. We doen dit al van jongs af aan, als we opgroeien in ons ouderlijk huis, maar passen onze gewoontes ook niet aan na verloop van tijd naarmate we ouder worden. Ook beseffen we vaak niet dat het mogelijk is om anders te handelen ne minder water te gebruiken dan we op dat moment doen.

Daarom is het de moeite waard om een ​​spreekwoordelijke grens te bepalen en te leren hoe je het waterverbruik verstandig onder controle kunt krijgen. Dit zal zich duidelijk vertalen in besparingen en onze portemonnee zal elke maand een paar euro voller blijven. In de loop van een jaar is dit al een aanzienlijk bedrag, wat je dan weer voor andere dingen kunt gebruiken. Wie weet, misschien kun je een deel van dat bedrag wel gaan gebruiken voor een regenton, zodat je nog meer geld kunt besparen op je waterverbruik.

Allereerst het onnodig open laten staan van een kraan
In onderstaande tabel zie je de snelheid per minuut wat er aan water uit een kraan komt.

Hoeveel liter water per minuut is normaal?

Gemiddeld waterverbruik

Duur                     Normale douche             Regendouche

1 minuut             6 liter                                  15 liter

5 minuten           30 liter                               75 liter

10 minuten         60 liter                               150 liter

30 minuten         180 liter                             450 liter


Uit een normale kraan (keuken of badkamer) komt: 12 tot 16 liter per minuut.

Uit een waterbesparende kraan (keuken of badkamer): 4 tot 8 liter per minuut.

Hoeveel liter water per uur uit de kraan?
Uitgaande van een gemiddelde kraan sproei je de tuin met ongeveer 10 tot 12 liter per minuut ofwel zo’n 600 tot 720 liter per uur.

Manieren om water te besparen
Laten we nu maar even naar ons overzicht gaan, want we hebben een behoorlijk aantal manieren gevonden om water te besparen. En het maakt niet uit of we ze in een villa, in een huis of in een appartement of flatje gebruiken. Allereerst is het de moeite waard om ze te implementeren in de dagelijkse routine. Sommige zijn moeilijker, andere zijn gemakkelijker te implementeren, maar ze zullen zich zeker vertalen in een aanzienlijke toename van de besparingen op de waterrekening. En daar draait het uiteindelijke toch om?

Water in een beker, glas of mok doen
Het is de moeite waard om eerst water in een beker, glas of mok te gieten, voordat je je tanden gaat poetsen. Hoeveel mensen laten de kraan niet de hele poetstijd lopen, terwijl ze het water niet eens gebruiken? Al dat water had een glas of beker al tien keer kunnen vullen. Dat berekent met vier man, tweemaal per dag, 365 dagen per jaar is heel veel water wat niet goed gebruikt wordt.

Een beker met water is genoeg om al het schuim na het poetsen gemakkelijk uit de mond te kunnen spoelen en ook nog eens genoeg om het gezicht af te spoelen. Door dit gedrag kunnen we alleen het water gebruiken dat in de beker wordt gegoten, niet het water dat op dat moment uit de kraan zou stromen. Het verschil in dit gedrag is enorm. Een beker of glas is meestal 250 milliliter, maal 6 of 8 poetsbeurten in een gemiddeld gezin, maal 365 dagen per jaar.

Als je tijdens het tandenpoetsen de kraan niet dichtdraait, verspil je echt veel te veel water. Naar mijn mening is dit een van de gemakkelijkste manieren om water te besparen, dus het is de moeite waard om hiermee te beginnen. Onthoud: Eerst water pakken in een beker of glas, dan pas poetsen. Met de kraan dicht uiteraard.

Bespaar water door een lang bad te vervangen door een snelle douche
We gaan nog veel meer water besparen, ditmaal door een lang, warm bad te vervangen door een snelle douche. Deze manier van water besparen bestaat eruit een zeer lang en heet bad te vervangen voor een snelle en zeker niet minder hete douche. De hoeveelheid water die wordt gebruikt om de hele badkuip (of zelfs maar voor de helft) te vullen, is beslist veel groter dan de hoeveelheid die wordt gebruikt tijdens een snelle douche.

Bovendien hoeven we het bezinksel dat na het baden in de badkuip is achtergebleven ook niet weg te spoelen, omdat al het water toch al onmiddellijk in de afvoer stroomt. In dit geval besparen we dus niet alleen water, maar ook de tijd die we zouden moeten besteden aan het schoonmaken van onze badkamer. En dat is gewoon een extra winst die bovenop de besparing komt.

De manier van douchen: inzepen en afspoelen
Zoals we al hebben gehad over de kwestie van het douchen, is het ook de moeite waard om aandacht te besteden aan de manier van jezelf wassen. Als je echt om waterbesparing geeft, is het de moeite waard om eerst jezelf te douchen, dan de kraan uit te zetten terwijl je doucheshampoo of haarshampoo gebruikt.

Een douche die op deze manier wordt uitgevoerd, verbruikt een marginale hoeveelheid water in vergelijking met een douche, waarbij het water permanent zou worden aangezet. Ik ben me er terdege van bewust dat we op de beste ideeën komen onder het douchen of dat het verscholen zangtalent in ons wordt onthuld, maar misschien is het voor onze toekomstige rekeningen (en onze portemonnee van dit moment) beter om dat te beperken.

Dezelfde manier om water te besparen is de moeite waard, niet alleen bij het wassen van het hele lichaam, maar bijvoorbeeld bij het wassen van handen of gezicht. Zo kunnen we het verbruik van water, dat anders constant uit de kraan zou stromen, toch aanzienlijk verminderen. Zelfs met zeer zuinige kranen is het namelijk een duidelijke verspilling van water. Daarom is het de moeite waard om dit te onthouden.

Nat scheren in de wasbak
Dit advies is grotendeels gericht op de mannelijke lezers. Vooral degene die regelmatig hun baard verzorgt. Of beter gezegd, het ontbreken ervan. Zoals je weet, moet je na elke keer dat je met een scheerapparaat over je gezicht gaat (of over je hoofd, want er zijn genoeg mannen die hun hoofd helemaal scheren) het afspoelen en ontdoen van de resten van haren en scheerschuim tussen de mesjes. Dan moet je het water aanzetten, de mesjes spoelen en weer aanzetten.

En dat dus gedurende de hele periode van het wegwerken van ongewenst gezichtshaar en resten scheerschuim. Tenzij je de hele tijd de kraan open hebt staan en het water stroomt als een waterval met tussen de liter 12 tot 6 liter per minuut. Als dit het geval is, dan zul je het zeker stukken beter doen als je de volgende methode gaat gebruiken.

Om het waterverbruik te verminderen kun je een gootsteen of een wasbak vol laten lopen, voordat je gaat scheren en het scheermes erin gaat afspoelen. Op deze manier voorkom je dat het scheermes elke keer onder stromend water wordt afgespoeld, wat het waterverbruik aanzienlijk zal verminderen. Op deze eenvoudige manier kun je elke maand een flink aantal liters water besparen en hierdoor hebben we jaarlijks een aantal euro’s meer in de portemonnee.

Toilet; Zuinig doorspoelen
Als we daar invloed op hebben dan is het de moeite waard om te kiezen voor een stortbak of een inbouwtoilet wat twee knoppen heeft, een zuinige stand voor een kleine boodschap en een grote knop voor de euhm… grote boodschap. Het is voldoende om te weten dat de grote knop van de stortbak meestal de hele watertank vrijgeeft, en de kleinere slechts de helft van de inhoud van de genoemde tank.

Dus, zoals je kunt zien, zal het doorspoelen van water in het toilet met alleen deze “eco”-knop ons in staat stellen om het waterverbruik met bijna de helft te verminderen. Momenteel zijn er ook nog stortbakken met een extra stopknop op de markt. Dat wil zeggen, eentje die stopt met spoelen op het moment dat we daarvoor kiezen. Als alleen zo’n knop beschikbaar is, kan dit ook al een aanzienlijke waterbesparing opleveren. Als we hem maar niet vergeten te gebruiken.

Een goede oplossing is een bak met een spoelbak die zo is ontworpen dat er een gootsteentje boven de waterkamer is geplaatst. Na gebruik van het toilet kun je veilig jouw handen wassen en het water met zeepresten zal de tank voeden die later weer wordt gebruikt om de inhoud van het toilet door te spoelen. Besparingen in zijn puurste vorm en zo’n ontwerp kan ook goed werken in toiletten waar niet veel ruimte is voor een wasbak.

Bespaar water door afval in de prullenbak te gooien, niet in het toilet
Nu we het toch over toiletten hebben. Alle soorten afval, zoals tissues, keukenpapier, etensresten etc. kun je beter in de prullenbak gooien dan in het toilet doorspoelen. We komen dan ook niet in de verleiding om ze meteen door ​​te spoelen. Dit vertaalt zich vanzelf in waterbesparing. Bovendien is het de moeite waard om een ​​bepaalde gewoonte te ontwikkelen die daarmee verband houdt. Zelfs als we dergelijk afval of restjes in het toilet gooien, laten we dan eens nadenken of het zin heeft om het meteen door te spoelen.

Zelfs het gebruik van een kleinere spoelknop om twee vellen toiletpapier of overgebleven soep kwijt te raken, is natuurlijk geen erg goede manier om water te besparen. Zodra zo’n gedachte opkomt, is het goed om hier even bij stil te staan.

Aanschaf van een zuinige wasmachine
De wasmachine is een van die apparaten die in bijna elk huis aanwezig is. Het is de moeite waard om de keuze zorgvuldig te overwegen bij het kopen ervan. Let allereerst op de energieklasse en het waterverbruik. Ongeacht het gekozen model en deze twee technische parameters hierboven, moeten we leren hoe we het op de juiste manier kunnen gebruiken.

Het is de moeite waard om er een goede gewoonte van te maken om de wasmachine alleen te laten draaien als je echt een volle lading wasgoed klaar hebt staan. Ja, in de moderne wasmachines zijn er programma’s waarmee je ladingen kunt draaien die slechts een fractie zijn van het maximale gewicht van de was, maar ongeacht de grootte van de lading, het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat de wasmachine goed gevuld is, want je verbruikt toch een berg water voor niks. Ja voor een truitje wat je speciaal moet wassen. En morgen heb je er weer 1. En over 2 dagen weer 1. Je begrijpt waar ik naartoe wil? Mooi.

Om ervoor te zorgen dat we met zo’n wasmachine nog meer water (en elektriciteit) kunnen besparen, is het bovendien ook de moeite waard om te kijken wat de machine zou moeten wassen. En dan heb ik het niet alleen over het verdelen van kleding in kleur, wit en donker. Ik heb de neiging om kleding te scheiden in erg vuil, half vuil en kleding die alleen opgefrist hoeft te worden. Het is niet de moeite waard om alle kleding te wassen als ze kreukelig zijn.

Voor dergelijke programma’s heb je veel meer water en elektriciteit nodig dan voor programma’s die licht vuil reinigen. Om deze reden is het de moeite waard om de kleding te scheiden, omdat dit zich duidelijk zal vertalen in het besparen van water, elektriciteit en tijd besteed aan wassen. Hang ook kleding die je maar een dag aan hebt gehad, of die een beetje naar rook ruikt vanwege het stappen, eens buiten aan het rek of aan de waslijn, of in je kamer in een open raam. Je zult zien dat deze weer helemaal fris ruikt na een aantal uren. Ook kun je hiervoor droogwasmiddel gebruiken, of inspuiten met een lekker luchtje en dan uithangen voor een halve of hele dag.

Schaf een zuinige vaatwasser aan
De vaatwasser is vergelijkbaar met de wasmachine. Dit is het type apparaat dat in bijna elke keuken in huizen en appartementen aanwezig is. Ik vermoed dat de meeste mensen deze eerder kopen omdat ze niet met de hand willen afwassen en tijd willen besparen, in plaats van puur om geld te besparen op waterrekeningen. Desalniettemin is het een apparaat dat ons zeker zal helpen deze te minimaliseren.

Allereerst is het de moeite waard om een ​​toestel te kiezen dat voldoet aan de hoogste energieklassen. Want als we een vaatwasser kopen, die enorme hoeveelheden water en elektriciteit gaat verbruiken, dan heeft dat niets met besparen te maken. Bovendien moet je leren hoe je de machine optimaal kunt gebruiken, wat zich aanzienlijk zal vertalen in het besparen van water en geld in onze portemonnee.

Zorg er ook voor dat je deze alleen aanzet als de machine vol is. Je kunt nu eenmaal geen water besparen als je meerdere keren een halfvolle vaatwasser laat draaien. Een paar stuks bestek of een bord kun je dan beter met de hand afwassen dan daarvoor de vaatwasser aanzetten. Een ander ding is het opruimen van etensresten die op de daarin geplaatste borden liggen. Dit heeft niet alleen invloed op het gemak waarmee de vaatwasser vuil aankan, maar ook op de toestand tijdens het gebruik.

Handleiding
Nu is het tijd voor een kleine opmerking met betrekking tot de wasmachine en vaatwasser. Ik raad aan om de handleiding te lezen voordat je ze voor het eerst gebruikt. Ja, ik weet dat er zo’n overtuiging is dat de instructies voor sukkels zijn. Maar waar kunnen we anders alle informatie vinden met betrekking tot efficiënt gebruik van onze wasmachine en vaatwasser? Hoe je het ook wendt of keert, correct geselecteerde programma’s vertalen zich direct in een besparing van water, elektriciteit en geld. En dat is waar we het meest om geven.

Je kunt ook water besparen door de afwas met de hand te doen
Als we geen vaatwasser hebben, moeten we met de hand afwassen. Zo zit de wereld in elkaar, het kan niet anders. En degenen onder ons die veel koken, weten hoe snel zo’n stapel ongewassen keukengerei kan groeien. Je kunt ook water besparen door de afwas met de hand te doen.

Allereerst was je niet af onder constant stromend water. Dit is een soortgelijk principe dat we gebruiken bij het wassen van onze handen en het douchen. Het is de moeite waard om de afwas eerst met een spons en afwasmiddel af te wassen en daarna onder water af te spoelen. Een andere goede stap is om ze helemaal niet meer op deze manier af te spoelen en ze in een gootsteen af te wassen. Ook is een gewone afwasteil hiervoor prima. Het beperkt het constant open en dichtdraaien van de kraan.

Zuinig koken
Natuurlijk wordt er niet alleen maar afgewassen in de keuken. We bereiden er maaltijden, ’s ochtends zetten we er koffie of thee, en veel goede feesten verhuizen er aan het einde naartoe. Zuinig gebruik van water tijdens het bereiden van maaltijden kan ons ook helpen water te besparen. Vooral als je veel zelf kookt. Om deze reden is het de moeite waard om enkele goede gewoonten te ontwikkelen waarmee je het waterverbruik zeker kunt verminderen.

Groenten en fruit wassen
De eerste die ik hier wil introduceren heeft te maken met het wassen van groenten en fruit. Zoals iedereen weet moeten ze voor het eten worden gewassen om chemische rommel of ander vuil te verwijderen. Helaas gaat dergelijk water van zo’n spoeling rechtstreeks naar de afvoer. Dit kan worden verholpen door groenten en fruit boven een kom of kom te wassen. Later kunnen we dit water gebruiken om de planten in huis weer water te geven. Dit is zelfs een dubbele besparing, omdat ook onze moestuin toch water nodig heeft.

Diepvries voedsel
Een vergelijkbare situatie geldt voor het ontdooien van vlees of andere producten uit de vriezer. Hoewel invriezen op zich een geweldige manier is om de houdbaarheidsdatum te verlengen – vooral als je wat meer spullen in de uitverkoop koopt- moet je op de een of andere manier dit toch altijd weer ontdooien. In dit geval is het niet de moeite waard om onze diepvriesproducten onder stromend water te ontdooien. Het lijkt het hele proces te versnellen, maar er gebeurt precies hetzelfde als bij het wassen van groenten en fruit. Dus we zijn het water voor altijd kwijt. Een betere oplossing is om de diepvriesproducten een dag ervoor uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten afkoelen.

Koken
Zodra onze ingrediënten ontdooid zijn, hoeven we ze alleen nog maar te koken. Ook op dit gebied kan worden bespaard. Probeer alleen zoveel kookwater toe te voegen als wat je echt nodig hebt. Het heeft geen zin om een ​​hele grote pan te nemen om één zakje rijst te bereiden. Daarna zeven we de rijst en weer stroomt al het water dan de leidingen in.

Koken met stoom
Maaltijden koken hoeft niet met een pan vol water te gebeuren. Je kunt voor een aantal euro’s een stoomkookpan kopen. Op deze manier beperken we ons tot slechts één of twee glazen water. Bovendien zijn zulke maaltijden veel gezonder, dus we hebben twee vliegen in één klap geslagen. Zelfs zulke kleine besparingen tellen in de loop van de tijd op en kunnen het juiste effect geven.

Koudwaterverwarming
Twee punten hierboven heb ik besproken hoe je warm water kunt besparen. Dus gebruiken we het gewoon minder vaak rechtstreeks uit de kraan, en in plaats daarvan verwarmen we koud water op het fornuis. Dit is niet alleen een goede manier om af te wassen, maar ook voor een lang bad. Omdat er niets te verbergen valt wil niet iedereen alleen maar een douche nemen en liever wel een bad.

Op deze manier kun je ook warm water besparen: verwarm gewoon koud water in een pan en giet het in de badkuip. Natuurlijk is het zo dat als je er 100% zeker van bent dat dit minder kost dan zo uit de kraan. Deze methode kun je ook gebruiken als je je voeten in een voetenbadje of teiltje wilt laten weken.

Efficiënte installatie
Het kan ook geen kwaad om af en toe de CV installatie en de leidingen na te laten kijken. Het is de moeite waard om eens te laten kijken of er lekkages zijn. Vooral op de leidingen die het water naar de kranen voeren, de leidingen die het water uit de wasbakken afvoeren en de watertank in het toilet.

Dergelijke inspecties zijn niet alleen gericht op het verlagen van de waterrekening. Vooral lekkages kunnen gevaarlijk zijn. In het geval van een scheur zullen ze veel meer problemen veroorzaken, en dan is de minste daarvan een verhoogd waterverbruik.

Een zuinige kraan heeft een grote invloed op de waterbesparing
Het installeren van een zuinige kraan heeft een grote impact op het besparen van water in ons huis. Bij het controleren van het volledige watersysteem is het de moeite waard om de kranen naast de gootsteen of het bad te bekijken. Als ze van een ouder type zijn kunnen ze vervangen worden door moderne, waterbesparende kranen. Door het water aan te zetten kunnen we direct bepalen welke temperatuur het moet hebben. Dit bespaart wat water dat normaal gesproken recht door de afvoer zou stromen.

Er zijn ook kranen met een ingebouwde thermostaat. Dus die waarop je één vooraf ingestelde temperatuur kunt instellen en na het aanzetten van het water is deze temperatuur direct beschikbaar. Op deze manier weet je, als je de kraan in één stand hebben gezet, dat door het water open te draaien, de temperatuur meteen goed is.

Installeer een perlator
Wat is een perlator? De perlator is een klein ringvormige voorwerp met een zeef die op het uiteinde van de kraan is geschroefd. Het vermindert de waterstroom in de kraan en belucht het. Het betekent niet minder en niet meer dat het water dat er doorheen stroomt gevuld is met kleine luchtbelletjes, die het volume optisch vergroten en tegelijkertijd de hoeveelheid water die uit de kraan stroomt beperken. Zo’n beetje een paradox – we denken dat er meer water stroomt en in feite stroomt het minder. Het heet ook wel een straalregelaar.

Vanwege het feit dat de waterstroom radicaal wordt verminderd, is er op dit punt een natuurlijke besparing. En een vrij grote, want afhankelijk van welke je kiest en installeert, kun je de waterstroom terugbrengen tot zelfs 60%-70%.

Om de besparingen als gevolg van het gebruik van de perlator beter te visualiseren, volstaat het om ons een situatie voor te stellen waarin je een gewoon glas (250 ml) met water zou willen vullen. Afhankelijk van de constructie van de kraan doe je er 3 seconden over om een ​​glas te vullen met kraanwater zonder perlator, en 11 seconden met dergelijk water dat door de perlator stroomt. Een groot verschil, en het is maar 250 milliliter.

Even een kleine opmerking. De perlator verlaagt de kosten van het waterverbruik niet, maar verlengt alleen de tijd dat het door de kraan stroomt. Een volle bak water kost nog steeds hetzelfde. Het maakt niet uit of het water dat erin wordt gegoten door een kraan met of zonder straalregelaar of perlator stroomt. Alleen de tijd waarvoor we water zullen gieten zal toenemen om het voldoende niveau te verkrijgen. Het is de moeite waard om deze in alle kranen te installeren, omdat deze het niveau van onze besparingen aanzienlijk zullen beïnvloeden.

Voer goede gewoonten in je leven in
Wat zou al deze kennis zijn zonder de implementatie ervan? Je zou kunnen zeggen dat het niets is. Daarom zou je deze goede gewoonten in je leven moeten gebruiken. En niet alleen in die van jou. Het is de moeite waard om de opgedane kennis ook door te geven aan anderen, en zeker in je directe omgeving. Ik heb het hier vooral over huisgenoten, je partner, je kinderen, etc. Want wat als jij veel water bespaart, terwijl je partner de kraan wagenwijd weer open zet? Ja, door jouw gedrag te veranderen, bespaar jij meer op de waterrekening, maar dan zul je zelf ook opeens zien hoeveel meer je kunt doen op dit gebied. Je tuin sproeien, regenwater opslag, vuilwater opslag, wasmachinewater, kun je dat nog gebruiken om de wc door te spoelen?

Om deze reden is het de moeite waard om goede gewoonten door te geven aan gezinsleden en hen aan te moedigen hun gedrag te veranderen. Dan zul je zien hoe snel besparingen op het waterverbruik op dit gebied zichtbaar zullen worden. Al in de eerste maand na het veranderen van gewoonten zullen ze al merkbaar zijn, en zelfs als niet alle hier vermelde manieren om water te besparen worden toegepast. Daarom moedig ik je nogmaals aan om slechte gewoonten te veranderen en goede gewoonten op te bouwen. Want zoals je ziet is water besparen helemaal niet zo moeilijk.

Een leuke tip die ik laatst hoorde in een verhaal over water besparen en er minder aan uitgeven is door te douchen in de sportschool en in het zwembad na een training. Ik moet je wel veertellen dat dit een zeer interessante, intrigerende en ook verrassende manier is. Want hoewel je wel altijd een bepaald bedrag betaald voor zowel de toegang tot de fitnessruimte en de zwembaden, plus het gebruik van de douches, maken niet veel mensen daar gebruik van. Nu kun je door gebruik te maken van de beschikbare douches in hun ruimtes, het gebruik van de badkamer in jouw eigen huis of appartement praktisch elimineren.

Door elke dag te trainen -met je onbeperkt trainen abonnement- kun je het douchen thuis praktisch helemaal achterwege laten. Wie gebruikt er immers niet de douche thuis na een zware training in de sportschool, of na het verlaten van het zwembad? Niettemin is het voor mij alleen een nieuwsgierigheid naar waterbesparing en raad ik niet aan of af om deze tip te gaan gebruiken….

Bol AlgemeenBol Algemeen