Hoe werken waterontharders en kun je er ook geld mee besparen?

Je hoort er tegenwoordig steeds meer over, waterontharders. Logisch, want een waterontharder heeft enorm veel voordelen. Maar je hebt er ook wel enige kennis voor nodig. Er zijn namelijk diverse modellen en meerdere aspecten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een waterontharder.

Al het kraanwater in Nederland bevat kleine kalkdeeltjes. De hoeveelheid verschilt per gemeente. Deze deeltjes drogen op, waardoor je kalkaanslag krijgt. Dit lijkt niet alleen smerig, maar door deze kalkaanslag slijten je elektrische apparaten, zoals je koffiezetapparaat en je wasmachine, maar ook je kranen, sneller.

Met een waterontharder kun je dit voorkomen, omdat deze ervoor zorgt dat je water schoner wordt. Je apparaten gaan hierdoor een stuk langer mee. Je hoeft bovendien een stuk minder te poetsen, je was blijft zachter en je hebt een stuk minder onderhoud.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt op basis van een ionenwisselaar. Deze bestaat uit kleine bolletjes kunsthars. Deze bolletjes komen in contact met het aangevoerde leidingwater en zetten vervolgens de calcium en magnesium ionen in het water om in natrium ionen.

Op een gegeven moment is de ionenwisselaar verzadigd, waardoor de waterontharder start met het regeneratieproces, waarbij regeneratiezout wordt gebruikt. Dit zout spoelt de harsbolletjes en lost op in het water. Vervolgens worden de losgekomen calcium en magnesium ionen en het overtollige zout met het spoelwater afgevoerd via de riolering. Het resultaat is heerlijk schoon kalkvrij water.

Kun je geld besparen met een waterontharder?

Ga je een waterontharder kopen, dan kun je zeker geld besparen. Om te beginnen krijg je niet meer (of in ieder geval veel minder) die vieze aanslag op je kranen, wasbak en douchecabine, dus dat scheelt je een hoop poetsen en antikalkmiddelen.

Daarnaast hebben je elektrische apparaten aan de binnenkant veel minder last van kalkaanslag. Hierdoor kunnen ze tot soms wel zo’n 20% minder energie verbruiken, dus dat scheelt al snel op je energieverbruik. Tevens heb je minder wasmiddel nodig en zelfs minder zeep voor tijdens het douchen.

Bovendien gaan deze apparaten gemiddeld zo’n 30% langer mee en hoef je geen, of in ieder geval een stuk minder, ontkalkingsmiddelen kopen. Tel je alles bij elkaar op, dan scheelt dat al gauw een paar honderd euro op jaarbasis.

Moet koud water ook worden onthard?

Het maakt niet uit of het water warm of koud is, al het water moet worden onthard. Ook door koud water ontstaat kalkafzetting, net als bij warm water. Kijk maar eens in de drinkbak van je huisdier hoeveel kalkaanslag daar in zit.

Het is overigens wel zo dat warm water meer kalkaanslag veroorzaakt. Veel huishoudelijke apparaten, zoals een waterkoker of wasmachine, gaan koud water opwarmen, waardoor er sneller kalkaanslag plaatsvindt. Een waterontharder is daarom goed voor de levensduur van elk apparaat.

Is een waterontharder schadelijk voor je gezondheid?

In een waterontharder wordt gebruik gemaakt van onthardingshars. Deze hars wordt alleen gebruikt voor het ontharden van het water, is niet schadelijk voor de gezondheid en voldoet aan alle eisen die door de wetgevende instanties van de Europese landen zijn ingesteld. Het gebruik van een waterontharder is dus gewoon veilig en absoluut niet schadelijk voor je gezondheid.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Alle voordelen van een waterontharder zijn eigenlijk al genoemd. Om te beginnen is de zachtheid van het water uit je kraan een groot voordeel. Het voelt zelfs anders aan. Doordat je veel minder last hebt van kalkaanslag, heb je ook heel veel minder poetswerk.

Dat zul je vooral merken in je badkamer, maar ook op elke andere kraan bijvoorbeeld. Je hoeft dus ook een stuk minder schoonmaakproducten te kopen.

Ook je elektrische apparaten zullen een stuk minder energie gaan verbruiken, verbruiken minder middelen en gaan bovendien een stuk langer mee. Alles bij elkaar opgeteld scheelt dat op jaarbasis redelijk veel in je portemonnee.

Zijn waterontharders goed voor het milieu?

Als je een waterontharder hebt geplaatst, zul je een stuk minder zeep en waspoeder verbruiken. Je kunt zelfs op lagere temperaturen wassen, omdat je verwarmingselement in de boiler of wasmachine niet of nauwelijks verkalken en daardoor hun warmte beter af kunnen geven. Dat bespaart weer een hoop energie.

Ook gaan de apparaten langer mee, waardoor er minder grondstoffen nodig zijn om weer nieuwe apparaten te maken. Dus waterontharders zijn ook goed voor het milieu, op diverse punten.

Bol AlgemeenBol Algemeen