Nadelen van een waterontharder

Als er gesproken wordt over kalkaanslag dan wordt al snel gezegd dat je een waterontharder moet aanschaffen. De voordelen komen overal naar voren want zo levert het minder schoonmaakwerk op, zo gaan je huishoudelijke apparaten langer mee, mensen met eczeem hebben een minder geïrriteerde huid en de waterleidingen raken niet verstopt. Maar de nadelen worden zelden besproken, want elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Andersom geldt dat natuurlijk ook, maar dit artikel richt zich op de nadelen van een waterontharder. Al betekent een nadeel natuurlijk niet dat je het product niet moet aanschaffen, maar dat je wel kunt kijken of je het nadeel om kan buiten naar een voordeel. Hieronder vijf nadelen van een waterverzachter.

Een waterontharder aanschaffen is prijzig

Eigenlijk kun je vaststellen dat een ontharder prijzig is, zeker ten opzichte van schoonmaakmiddelen. Het aanschaffen van wat schoonmaakazijn en schuursponsjes kost niet zoveel en lost het grootste kalkprobleem ook op met wat tijd en energie. Toch adviseert men om een waterontharder aan te schaffen, maar de aanschaf is prijzig zeker als je een klein budget hebt.

Afhankelijk van jouw keuze voor een mechanische of elektrische lopen de prijzen uiteen van 1000euro tot 2500euro inclusief plaatsing en exclusief btw. De prijzen van waterontharders lopen zover uit een door het verschil in systemen en door het verschil in capaciteit. Als je waterverbruik hoog is dan heb je ook een grotere capaciteit nodig. Voor een gemiddeld gezien van vier personen met een gemiddeld genomen watergebruik ligt de prijs ongeveer op 1750euro inclusief plaatsing en exclusief de btw.

Als je kiest voor een ontharder die met zout werkt, dan komen daar jaarlijks nog ongeveer 50euro kosten bij voor het vervangen van het zout. Naast het zout moet er ook onderhoud gepleegd worden aan de waterverzachter die gemiddeld zo’n 85euro per jaar betreffen. Dus los van de aanschaf ben je nog eens zo’n 135euro per jaar kwijt aan onderhoud en het bijvullen.

Het voordeel dat hier tegenover staat is dat je elektraverbruik verminderd wordt als er geen kalk meer in het water zit, je huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je kunt zeepproducten tot 50% verminderen in het gebruik. De investering levert dus wel een besparing op als je kijkt naar andere vlakken.

Er is periodiek onderhoud nodig aan een waterontharder

Bij een cv-ketel is het onderhoud verplicht, mede voor de verzekering, maar bij een waterontharder is dat niet. Desondanks is het verstandig voor de levensduur en de kwaliteit van de filtering voor tweejaarlijks onderhoud te zorgen. Tijdens dit onderhoud worden kapotte onderdelen vervangen, aangekoekt zout verwijderd, de ontharder opnieuw afgesteld en ontsmet.

Zoals hierboven al omschreven is het periodieke onderhoud ook een nadeel vanwege de kosten. Aan arbeidsloon voor een vakman ben je al snel zo’n 85euro per jaar kwijt om jouw waterverzachter goed te laten functioneren.

Een waterverzachter maakt geluid

Tijdens de normale verwerking van het water en het filteren zal de waterverzachter geen geluid maken, maar als hij moet regenereren maakt hij wel veel geluid. Tijdens de regeneratie wordt de ionenwisselaar doorgespoeld en wordt er zout mee gespoeld. Dit proces maakt nu eenmaal herrie en zeker in de nachtelijke uren kan dit als hinderlijk worden ervaren. Om die reden is het goed je af te vragen wanneer het beste tijdstip is zodat je kan kiezen of hij tijd gestuurd kan worden en als hij volume gestuurd is hoe je zo min mogelijk last ervan kan hebben door bijvoorbeeld de plaatsing.

Er zijn ook slimme waterverzachters die je speciaal kunt instellen in bepaalde tijdzones in combinatie met het watervolume. De installateur kan je hier meer uitleg over geven en jouw optimale comfort bieden. Het nadeel hiervan is wel dat aan het comfort ook weer een prijskaartje hangt.

Naast de waterontharder moet een afvoer zitten

Het zoute spoelwater moet na het regenereren altijd afgevoerd worden via de riolering. Eigenlijk houdt dat in dat de waterontharder met zout altijd bij een afvoer moet zitten. Doordat er ook een waterleiding voor handen moet zijn, kan dit een nadeel zijn als er in de woning geen degelijke plek aanwezig is die dit bezit. Zo kan het extra kosten opleveren om het aan te laten leggen, of je beschikt mogelijk niet over die optie waardoor je geen een kan plaatsen. Dit kan dus een groot nadeel zijn als je een waterontharder wilt gaan aanschaffen.

Het zout moet worden bijgevuld

Deze zware taak moet ongeveer één keer per zes maanden worden gedaan. Los van de eerdergenoemde kosten, is het dus ook een zware taak. In zakken van 25 kilo wordt het zout geleverd en dit moet dan in het juiste reservoir worden toegevoegd. Het toevoegen op zichzelf is geen ingewikkelde klus, maar doordat de zakken zo zwaar zijn is het wel een zware klus. Dit maakt het gebruik van een waterontharder dan ook een stuk lastiger voor mensen met verminderde kracht of mensen op leeftijd die dat niet meer kunnen tillen.

Een alternatief voor de zoutzakken zijn zoutblokken. Deze zijn ook zwaar, maar geen 25 kilo. Het nadeel van de zoutblokken is dat ze in verhouding wel een stuk duurder zijn, maar dat is het afwegen waard als het tillen van zware zakken je tegen staat.

Het betekent niet dat alle bovenstaande nadelen je moeten weerhouden van het aanschaffen van een waterontharder. Elk nadeel heeft zijn voordeel en je kunt zelf het beste inschatten of de nadelen opwegen tegen de voordelen. Wat voor sommige mensen een nadeel is, hoeft dat namelijk voor een ander niet te zijn. Toch is het wel belangrijk om je ervan bewust te zijn dat er nadelen zijn en dat je hier een passende oplossing voor kan vinden.

Bol AlgemeenBol Algemeen